'...als de ziele luistert...'
Uw verhaal in glas
In memoriam
Het herinneren van een dierbare, het eren van een dierbare kan de vorm krijgen van een glasmonument(je). Daar besteed ik speciale zorg aan. Van belang is altijd dat het object een plek markeert waar je tot jezelf komt, in herinnering met je geliefde. Een plek waar verdriet en gemis letterlijk ruimte krijgen, er mogen zijn. Waar ook het leven gevierd mag worden, voorbij het verdriet. Die plek kan op een begraafplaats zijn, maar ook in de eigen tuin, in de vensterbank, op tafel, bureau of nachtkastje.
Het gaat om:
Een plek van koestering
Een plek van omhulling
Een plek van verdriet
Een plek van gemis
Een plek van vreugde
Levensvreugde
De dood voorbij
Grafmonument voor Olga
gefused glas gelijmd op onbreekbaar glas, 120 x 40cm. (HxB)
Ontstaan uit het water en de natuur stort de ziel zich in het volle leven om uiteindelijk alles achter zich te laten en - wie weet – elders of later weer opnieuw te beginnen.
Grafmonument voor Elly
gefused glas, 18mm dik, 80 x 40cm. (HxB)
Elly was een vrouw die vol in het leven stond.
Sociaal en altijd gericht op de stroom van het leven.
Haar Twentse geboortegrond droeg ze met zich mee.
Velen herinneren zich de ontmoetingen met haar als liefdevol en stralend.
Dit grafmonument is in nauw overleg met haar man tot stand gekomen. Je zou kunnen zeggen dat we het samen hebben gemaakt. Verdriet en rouw worden gaandeweg omgevormd tot een troostrijk herinneringsmonument waarin licht en schaduw hun plaats hebben.
Grafmonument voor Mahboobeh Markazi
gefused glas in aluminium raam, 33 x 33cm. (HxB)
Verjaagd uit haar land
Haar man en kinderen
In de diaspora
Hier rust zij, in vrede
Trapje naar de hemel
4x gefused glas (32x32 cm), 155 x 46cm. (HxB)
Ontwerp voor een grafmonument.
Kwetsbare berk of stoere eik
Het levenswater voedt hen
Gaandeweg doemt in onze levensboot
Steeds vaker steeds helderder
Het trapje naar de hemel op
Vroeg of laat betreden we dat allemaal
Memoryspel voor Jack
19 cirkels van gefused glas 10 cm doorsnee in kersenhouten standaard
De opdracht van de weduwe was: ‘maak maar iets Lidwiens’. Na maanden puzzelen ontstond een gelaagd monument: herinnering - verhaal – spel én bierviltje in één!
Als het monumentje in de vensterbank staat, zie je de gelaagdheid van het leven met z’n licht en z’n schaduw. Afhankelijk van de lichtinval en je eigen standpunt zie je steeds andere kleurschakeringen. Die lagen worden bij elkaar gehouden door een groter verband, een bezield verband waarbinnen het leven zich afspeelt.
Iedere afzonderlijke laag/glasschijf verbeeldt een aspect van het leven van Jack. Tijdens het spel vertel jij jouw herinnering passend bij het plaatje op de glasschijf. De verhalen houden Jack levend. Daarna heb je wel een pilsje verdiend en wordt je glasschijf je bierviltje.
Tweeling
gefused glaspaneel, 90 x 60cm. (HxB)
Negen jaar was de tweeling toen hun vader overleed. Vijf jaar later overleed ook hun moeder. De familie stond op haar grondvesten te trillen. Voor hen maakte ik dit paneel.
De aarde breekt open onder de tweeling. Terwijl de energie van de moeder hen nog omhult rondom de aarde, beschermt de vaderlijke energie al vanuit de hemel. En wij?
Wij met zijn allen sluiten de cirkel zodat de tweeling de omhulling krijgt die ze nodig heeft.
Wie goed kijkt ontdekt onder de gespleten aarde de regenboog.
Het leven gaat voor!
Tulp voor Tonja
gefused glaspaneel, 33 x 29cm. (HxB)
Tulpen waren haar lievelingsbloemen, vooral de witte. Nu zij er niet meer is, hangt haar bloem - eeuwig in bloei - voor mijn raam. Het is ook mogelijk een dergelijke plaat te maken als sluitplaat voor de urnennis.
In memoriam
gezandstraald glas op stenen voet, 10 x 10cm. (HxB)
Voor de nabestaanden van een cello spelende vader maakte ik kleine herdenkingsobjecten voor thuis, in de vensterbank, op het buro etc. Het zijn kleine glasplaatjes met een gezandstraalde bassleutel erop, staand in een stenen sokkeltje.
Mijn vrije interpretatie van de rouwkaart.